Maandag 15 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

TNO vindt oplossing tegen EHEC

DELFT - Onderzoeksinstituut TNO zegt een oplossing tegen levensgevaarlijke bacteriën zoals EHEC binnen handbereik te hebben. Dat liet TNO donderdag weten.
Door ANP

Voedselwetenschappers van het instituut zijn erin geslaagd natuurlijke ingrediënten te vinden die korte metten maken met bacteriën die resistent zijn geworden tegen antibiotica.

De vinding is getest met de ESBL-bacterie, maar is ook toepasbaar op EHEC. Het middel is een mengsel van de ingrediënten. ''Het is inmiddels uitvoerig getest op zieke kippen en die leefden daarna weer helemaal op'', aldus directeur Voeding Jan Pieter van der Lugt.

Voor de huidige patiënten biedt het nog geen soelaas. TNO schat dat de vinding pas over twee jaar in de praktijk toepasbaar is. Van der Lugt: ''We hebben nog zes maanden nodig om de oplossing kant-en-klaar door te ontwikkelen. Daarna moeten we nog voldoen aan de regelgeving van de overheid. Dat laatste kost veel tijd.''

Dieren

TNO onderzoekt op welke manier de hele voedselketen, wat de veehouderij betreft, van stal tot bord vrijgemaakt kan worden van antibiotica. TNO-onderzoekers brachten daarbij in kaart hoe de duizenden bacteriën die in onze darmen leven zich voortplanten, waar ze op reageren en waardoor ze gedood worden.

''Het volstoppen van dieren met antibiotica is een tikkende tijdbom. Dat keert zich uiteindelijk tegen ons. Wij zoeken daarom naar ingrediënten die al in de natuur voorkomen en de slechte bacteriën doden'', aldus Van der Lugt.

TNO wil het onderzoek uitbreiden naar een groter programma, waaraan bijna dertig bedrijven mee moeten doen. Een woordvoerder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kon nog niet reageren, omdat het instituut niet beschikt over de data van het TNO-onderzoek.

Aanbevolen artikelen