AMSTERDAM - De VLT Survey Telescope (VST), de jongste aanwinst van de Europese Paranal-sterrenwacht in het noorden van Chili, heeft zijn eerste indrukwekkende opnamen van de zuidelijke hemel gemaakt.

De VST is een geavanceerde 2,6-meter telescoop, voorzien van een enorme 268 megapixel camera, OmegaCAM, die onder Nederlandse leiding is ontworpen om de hemel zowel snel als nauwkeurig in beeld te brengen.

De VST is een groothoek-surveytelescoop met een beeldveld dat twee keer zo breed is als de volle maan. Hij is de grootste telescoop ter wereld die specifiek is ontworpen om de hemel op zichtbare golflengten in kaart te brengen.

De komende jaren zullen de VST en zijn camera enkele zeer gedetailleerde surveys van de zuidelijke hemel maken, onder meer gericht op het onderzoek van donkere materie, donkere energie en de evolutie van sterrenstelsels. Deze hemelverkenningen zullen een kolossale hoeveelheid informatie opleveren.

Per jaar zal ongeveer 30 terabyte aan ruwe gegevens worden geproduceerd en ter verwerking naar datacentra in Europa worden gestuurd. Na verwerking zullen de gegevens voor wetenschappelijke analyse beschikbaar worden gesteld aan astronomen overal ter wereld.