UTRECHT – Er wordt al jaren onderzoek gedaan naar anticonceptiepillen voor mannen – met weinig succes, vanwege hormonale bijwerkingen. De nieuwste pil werkt als een ‘antivitamine’ en laat het libido met rust.

Het tijdelijk uitschakelen van de vruchtbaarheid is bij mannen iets lastiger dan bij vrouwen. In plaats van één eisprong per maand, moet bij mannen de productie van miljoenen spermacellen per dag worden voorkomen.

Bij hormonale anticonceptie lukt dit alleen met relatief hoge doseringen – en die kunnen weer gepaard gaan met bijwerkingen, zoals een verminderd libido.

Een groep Amerikaanse onderzoekers besloot daarom te zoeken naar een andere route om de zogeheten ‘spermatogenese’ tijdelijk te kunnen onderbreken.

Kunstmatig vitaminetekort

Uit eerder onderzoek was al bekend dat de productie van spermacellen kan stoppen bij mensen en dieren met een ernstig vitamine A-tekort. Nou is zo’n tekort in de westerse wereld niet alleen heel zeldzaam, het is ook onwenselijk, omdat vitamine A belangrijk is voor allerlei andere lichaamsfuncties, zoals nachtzicht.

Maar de vitamine blijkt in teelballen zijn werk te doen via een specifieke receptor – een soort antenne die een signaal geeft zodra er vitamine A aan vast plakt. En deze receptor lijkt geen belangrijke rol te spelen bij de andere functies van de vitamine.

Geen spermacellen

De nieuwe pil bevat daarom een stof die chemisch op de vitamine lijkt, maar niet dezelfde werking heeft. De vitaminereceptor wordt door deze stof bezet gehouden, en de productie van spermacellen valt stil.

De resultaten zijn gepubliceerd in het vakblad Endocrinology. Volgens de onderzoekers is een lage dosering al effectief om zwangerschap te voorkomen. Ze vonden op korte termijn geen bijwerkingen en gaan nu kijken of de mannenpil ook na meerdere jaren gebruik geen gezondheidsrisico’s meebrengt.