AMSTERDAM – De gewoonte van sommige jongeren om harde muziek uit hun telefoonluidsprekers te laten klinken, is een vorm van territoriumdrift. Dat beweert een Britse wetenschapper.

Volgens fysioloog Harry Witchel van de Brighton and Sussex Medical School willen jongeren die muziek afspelen door de luidsprekers van hun telefoons onbewust andere mensen op afstand  houden.

De gewoonte is volgens hem vergelijkbaar met de geluiden die insecten en vogels maken om hun territiorium af te bakenen, zo meldt de Britse krant The Daily Telegraph.

Blikken geluid

“Veel mensen vragen zich af waarom je muziek zou afspelen met zulke slechte speakers in openbare gelegenheden”, verklaart Witchel. “Maar het blikken geluid is een expressie van de territoriumdrift van de jongeren.”

“Ze creëren een vertrouwde omgeving om hen heen waarmee ze zeggen: dit is wie we zijn en waar wij thuishoren. De kans dat iemand anders naast ze gaat zitten, is daardoor erg klein. Veel mensen die in de buurt zitten, zullen zelfs opstaan en ergens anders plaatsnemen”, aldus Witchel.

Gedrag

De wetenschapper zal zijn theorie later deze week toelichten tijdens een lezing op het Cheltenham Science Festival. Ook komt zijn hypotese aan bod in zijn nieuwe boek getiteld You are what you hear (Je bent wat je hoort).

Volgens Witchel heeft muziek een grote invloed op de mate waarin mensen zich thuisvoelen in een bepaalde omgeving.

Zwervers

“Muziek bepaalt in zekere zin aan wie een ruimte toebehoort”, aldus de wetenschapper. “In sommige gebieden zoals metrostations wordt bijvoorbeeld klassieke muziek gedraaid om zwervers te verdrijven. Dat werkt omdat deze mensen zich niet thuis voelen bij deze muziek.”