Vrijdag 20 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Olifanten bijna zo sociaal en slim als mensen

CHICAGO - Chimpansees lijken dan wel dichter bij de mens te staan, olifanten evenaren ook menselijke emoties en vaardigheden.
Door ANP

Dat blijkt na 35 jaar onderzoek bij 2500 Afrikaanse kolossen op de Keniaans-Tanzaniaanse grens, aldus een nieuw boek van de University of Chicago Press waarover The Sunday Times zondag berichtte.

Onderzoekers van het olifantenproject Amboseli twijfelen er niet meer aan dat het ene dier gevoeliger is dan het andere.

Rillen

Zo zagen ze dieren rillen als een jong door een elektriciteitsdraad werd geraakt of haalden ze verdovingspijltjes uit de huid van een andere olifant. Sommige moederolifanten helpen kleintjes uit de modder of als die achterop waren geraakt.

Daarnaast ontdekten de onderzoekers dat de dieren lichaamstaal en geluiden gebruiken, vergelijkbaar met die van mensen. Zo groeten sommige olifanten met hun slurf of door schouder aan schouder te staan.

Achterwerk

Ook leek het erop dat ze met elkaar onderhandelden over de te volgen route. Met het achterwerk naar elkaar staan betekent "vertrekken". In bepaalde opzichten zouden olifanten intelligenter zijn dan apen, zoals het herinneren van routes.

,,Ze worden zeker tot de hogere dieren gerekend", aldus Cynthia Moss van het onderzoeksproject. ,,Ze evenaren apen en dolfijnen qua intelligentie en complex sociaal gedrag en komen dus in de buurt van mensen."

Aanbevolen artikelen