NEW YORK - Eindhoven is vrijdag uitgeroepen tot de slimste regio ter wereld.

Volgens medeoprichter Louis Zacharilla van het Intelligent Community Forum (ICF) is de regio Eindhoven ''een voorbeeld voor een nieuwe manier van denken over samenwerking en regionale ontwikkeling''.

Het ICF is een internationale denktank op het gebied van economie en sociale ontwikkeling, die jaarlijks een ranglijst van slimme gemeenschappen maakt.

De regio Eindhoven, waar ook Helmond en Veldhoven onder vallen, behoorde sinds januari voor het derde achtereenvolgende jaar bij de zeven slimste regio's ter wereld.

Erkenning

Zacharilla gaf vrijdag aan verheugd te zijn dat Eindhoven eindelijk de erkenning heeft gekregen van ''gemeenschap waar we wat van kunnen leren''.

Burgemeester Rob van Gijzel van Eindhoven en de Helmondse wethouder Yvonne van Mierlo (Economische Zaken) waren aanwezig bij de uitreiking.

Wereldkaart

Volgens Van Gijzel sta je als regio met zo'n prijs in één klap op de wereldkaart. ''Je wordt interessant voor andere regio's en bedrijven. En dat levert arbeidsplaatsen op'', aldus de burgemeester.

De volgende stap is volgens hem om de kennis die in de regio zit nog meer om te zetten in geld. ''Nu moeten we ook tot de economisch sterkste regio's behoren'', aldus Van Gijzel.

Kloppend hart

In januari werd de regio geroemd als kloppend hart van Nederland op industrieel gebied, doordat de regio zich sterk ontwikkelt op het gebied van ICT. Ook prees het ICF het creëren van 55.000 arbeidsplaatsen in de technologiesector in de afgelopen tien jaar.