AMSTERDAM - Volgende week zal de vluchtleiding van het Europese ruimteagentschap ESA de ruimtesonde Rosetta in winterslaap brengen.

Rosetta is onderweg naar komeet Churyumov-Gerasimenko of kortweg 67P, om daar een kleine landingsmodule op neer te zetten.

De komende 31 maanden heeft de sonde verder weinig te doen, terwijl het rendement van haar zonnepanelen - door de steeds groter worden afstand tot de zon - afneemt. Daarom wordt zij nu in 'spaarstand' gezet. De boordcomputer en de verwarming van Rosetta blijven in bedrijf.

Om deze van stroom te blijven voorzien, zullen de zonnepanelen op de zon worden gericht en wordt de sonde ter stabilisatie langzaam aan het draaien gebracht.

Halverwege

Hoewel Rosetta pas ongeveer halverwege haar bestemming is, is zij nu al het verste ruimtevoertuig ooit dat volledig op zonne-energie draait. Op 20 januari 2014, om 11 uur Nederlandse tijd gaat Rosetta's wekker af.

Zeven uur later zal zij dan hopelijk een signaal naar de aarde sturen, als teken dat ze weer in bedrijf is. Vier maanden later moet Rosetta, na een reis van tien jaar, op haar bestemming aankomen.