UTRECHT – Een van de grootste uitdagingen in het veld van de nanotechnologie is het ontwikkelen van een apparaat dat zichzelf van energie voorziet. Een groep Amerikaanse wetenschappers lijkt hierin te zijn geslaagd.

Het maken van apparaten op een schaal van nanometers (één miljardste meter) is al lang niets nieuws meer. Maar deze apparaten moeten vaak wel extern van stroom worden voorzien door veel grotere stroombronnen.

Dit maakt het gehele systeem vaak minder praktisch en efficiënt in het gebruik. Daarom zijn wetenschappers naarstig op zoek naar manieren om nanotechnologie zelfvoorzienend te maken.

Lichaamsbeweging

Dat betekent dat het zijn stroom uit de omgeving moet halen. Het toonaangevende onderzoeksteam van de Chinese wetenschapper Zhong Lin Wang kwam eerder al met nanogeneratoren die energie kunnen halen uit lichaamsbeweging zoals de ademhaling of hartslag.

In nieuw onderzoek in Nano Letters toont het team aan dat zo'n nanogenerator sterk genoeg is om een apparaat aan te drijven dat metingen kan doen, data kan verwerken en de data volledig draadloos kan doorsturen.

Knipperend signaal

Het systeem zendt een signaal uit dat vijf tot tien meter verderop kan worden opgevangen door iets eenvoudigs als een commerciële radio. Het signaal is echter niet continu, omdat het systeem zich moet opladen om een signaal van enkele seconden uit te kunnen zenden.

Toekomst

Dit is het eerste volledig zelfvoorzienende nanosysteem. Volgens Wang kan er nog veel verbeterd worden aan de stroomvoorziening, waardoor meer energie gewonnen kan worden uit lichaamsbewegingen, trillingen en geluid.

De nieuwe technologie kan waardevolle ontwikkelingen mogelijk maken voor de medische wetenschap, milieutoezicht en zelfs kleine elektronica zoals mobiele telefoons.