AMSTERDAM - Het menselijk brein bevat geen bijzonder mechanisme om verschillende talen te onderscheiden. Dat beweert een Amerikaanse wetenschapper in een nieuwe studie.

Volgens psycholinguïst Mike Vitevitch van de Universiteit van Kansas zijn menselijke hersenen op een eenvoudige manier in staat om woorden uit verschillende talen uit elkaar te houden.

Het onderscheid wordt vooral gemaakt op basis van klanken, zo betoogt hij op nieuwssite Physorg.com. “De klanken van woorden bieden genoeg informatie voor onze hersenen om gemakkelijk te kunnen bepalen bij welke taal een woord hoort”, aldus Vitevitch.

Mechanismen

Wetenschappers speculeren al tientallen jaren over een mechanisme in de hersenen dat het mogelijk maakt om verschillende talen van elkaar te onderscheiden. Tot nu toe gingen veel onderzoekers er vanuit dat het brein elk woord in het geheugen opslaat met een soort label om aan te geven uit welke taal het begrip komt.

Vitevitch bestrijdt die theorie. Hij analyseerde de klanken van tientallen woorden in verschillende talen en vond nauwelijks overeenkomstige klanken.

Menselijke hersenen zijn volgens hem dan ook prima in staat  om verschillende talen te onderscheiden op basis van die klanken, zonder een bijzonder mechanisme te gebruiken. 

Overbodig

De conclusies van het onderzoek zijn gepubliceerd in het online wetenschappelijk tijdschrift Bilingualism: Language and Cognition.

“Als je weet hoe verschillend woorden in verschillende talen klinken, lijkt het erg overbodig om aan elk woord een soort label toe te voegen om te kunnen bepalen uit welke taal het komt”, verklaart Vitevitch.