AMSTERDAM - Door een nieuwe methode aan de hand van kleur kunnen onderzoekers van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam de leeftijd van bloedvlekken bepalen.

Dit kan helpen bij het oplossen van misdrijven, zo heeft het AMC woensdag laten weten.

AMC-onderzoeker Rolf Bremmer promoveert eind juni op dit onderwerp. Hij benadrukt wel dat de methode nog verfijnd moet worden.

Met een lamp, een spectrograaf en een computerprogramma wordt de hoeveelheid afvalstoffen in een bloedvlek vastgesteld. De verhouding van de diverse afvalstoffen in de vlek is bepalend voor de leeftijd.

Roesten

De methode is gebaseerd op de kleurverandering van bloed, dat geleidelijk bruin wordt als het het lichaam verlaat. "Hemoglobine, het hoofdbestanddeel van het bloed, bevat veel ijzer. Je kunt het afbraakproces vergelijken met roesten", legt onderzoeker Rolf Bremmer uit in het AMC Magazine.

Het duurt ongeveer twee jaar voordat bloed volledig is afgebroken. Hoe ouder de vlek is, des te onnauwkeuriger de leeftijdsbepaling. De natuurkundige Bremmer schat de nauwkeurigheid van zijn methode nu nog op enkele uren voor een vlek van een dag oud en enkele dagen voor een vlek van tien dagen oud.

"Er valt nog veel uit te zoeken over de precieze ouderdomsbepaling. De invloed van de luchtvochtigheid en de temperatuur hebben we in kaart gebracht, maar het effect van de ondergrond en zonlicht moet nog worden uitgezocht", licht de onderzoeker toe.

Forensisch onderzoek

Het Nederlands Forensisch Instituut is enthousiast over de eerste resultaten en werkt mee aan vervolgonderzoek om de techniek verder te ontwikkelen en toepasbaar te maken voor forensisch onderzoek.

Ook opsporingsdiensten uit binnen- en buitenland tonen interesse, zegt Bremmer. "Maar voorlopig is de techniek voor de meeste aanvragen nog niet bruikbaar." Hij ontving dit jaar een prijs van de American Academy of Forensic Sciences voor zijn onderzoek.

Bremmer promoveert 29 juni op het onderwerp.