CAPE CANAVERAL - De Amerikaanse spaceshuttle Endeavour is terug op aarde. Het ruimteveer landde in de nacht van dinsdag op woensdag (lokale tijd) in Cape Canaveral. Het toestel gaat met pensioen na een loopbaan van bijna 20 jaar.

De zes bemanningsleden van de Endeavour - vijf Amerikanen en een Italiaan - zijn ongeveer twee weken bij het internationale ruimtestation ISS geweest. Ze installeerden onder meer een geavanceerde, deels Nederlandse deeltjesscanner.

Die moet zoeken naar deeltjes in het heelal waarvan het bestaan wel wordt vermoed maar die nog niet zijn ontdekt, zoals donkere materie en antimaterie.

Debuut

De Endeavour is de jongste spaceshuttle van de Amerikaanse vloot. Het ruimteveer maakte zijn debuut in 1992, als vervanger van de verongelukte Challenger. De Endeavour heeft in 25 missies bijna 200 miljoen kilometer afgelegd, becijfert de NASA.

De Endeavour wordt nu overgebracht naar een wetenschapsmuseum in Los Angeles. In maart werd de Discovery uit de vaart genomen.

De Atlantis voert in juli de laatste spaceshuttlevlucht ooit uit. Daarna valt na dertig jaar het doek voor de Amerikaanse ruimteveren.

Endeavour geland