'Zelfverdediging af te leiden uit bloedspetters'

AMSTERDAM - Natuurkundigen van de Washington State University kunnen bewijsmateriaal in de vorm van bloedspetters nog nauwkeuriger analyseren. Zij ontwikkelden een methode die mogelijk het verschil kan maken in strafzaken.

De wetenschappers, Fred Gittes en Chris Varney, hebben een formule opgesteld waarmee de hoogte van de bron van het bloed gemeten kan worden. Huidig forensisch onderzoek naar bloedspetters is beperkt tot van welke richting het bloed komt.

Met de nieuwe formule zouden rechercheurs geen foute conclusies meer kunnen trekken, aldus de website PhysOrg. Door de hoogte te bepalen is de positie van dader of slachtoffer te achterhalen. De rechercheurs zouden zo kunnen vaststellen of een persoon zat, lag of stond.

Zelfverdediging

Dit zou volgens onderzoeker Gittes doorslaggevend kunnen zijn in strafzaken. Wanneer een slachtoffer bijvoorbeeld stond in plaats van zat, kan een rechter eenvoudiger bepalen of er sprake is van zelfverdediging of niet.

Naast voorgestelde gebruiken op een plaats delict willen de natuurkundigen het model ook gebruiken bij onderzoek naar spuwende vulkanen.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie