AMSTERDAM - Vrouwen voelen zich niet snel seksueel aangetrokken tot mannen die breeduit lachen. Dat zou blijken uit een onderzoek van Canadese wetenschappers.

Een blije, lachende man is in de ogen van vrouwen minder aantrekkelijk dan een trotse of zelfs een beschaamd kijkende man.

Een blije gezichtsuitdrukking wordt waarschijnlijk niet sexy gevonden bij mannen, omdat het een zekere mate van onderdanigheid suggereert. Dat schrijven onderzoekers van de Universiteit van British Columbia in het wetenschappelijk tijdschrift Emotion.

Interacties

“Een blije gezichtsuitdrukking wordt gezien als essentieel bij vriendschappelijk interacties, maar er is nog weinig onderzoek gedaan naar de vraag of een lach ook seksueel aantrekkelijk is”, verklaart hoofdonderzoekster Jessica Tracy op nieuwssite Physorg.com.

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door 1000 mannen en vrouwen foto’s te laten beoordelen van leden van het andere geslacht. De deelnemers aan het experiment moesten steeds aangeven in hoeverre ze iemand seksueel aantrekkelijk vonden.

Status

Uit het onderzoek bleek dat vrouwen veel minder vaak vielen voor een lachende man dan voor mannen met een trotse uitstraling. Zelfs mannen met een beschaamd gezicht scoorden beter dan hun lachende seksegenoten. 

Mannen bleken overigens juist wel te vallen voor lachende vrouwen. Volgens hoofdonderzoekster Tracy zijn de onderzoeksresultaten te verklaren aan de hand van culturele en evolutionaire invloeden.

Zo zouden vrouwen zich aangetrokken voelen tot een man met een trotse uitstraling, omdat die houding een hogere status suggereert. Een trotse man wordt daardoor mogelijk eerder gezien als iemand die in staat is voor zijn partner te zorgen.

Dominantie

Lachen zou worden geassocieerd met een gebrek aan dominantie. Daardoor past een lach waarschijnlijk beter bij de traditionele rol van de kwetsbare en verzorgende vrouw, dan bij het traditionele beeld van de sterke man.

“Het is wel belangrijk om te onthouden dat het hier ging om een eerste indruk wat betreft seksuele aantrekkingskracht”, aldus Tracy. “We vroegen de deelnemers niet om te beoordelen of de mensen op de foto’s geschikt zouden zijn als partner op de lange termijn.”