AMSTERDAM – De Tyrannosaurus rex jaagde mogelijk gezamenlijk met soortgenoten. Dat beweren Canadese wetenschappers na een onderzoek op enkele fossielen.

De onderzoekers van de Universiteit van Alberta zijn in de Gobiwoestijn gestuit op zes fossielen van de Tarbosaurus bataar, een dinosauriërsoort die nauw verwant is aan de Tyrannosaurus rex.

De skeletten van de dieren lagen vlak naast elkaar. Waarschijnlijk zijn de dinosauriërs 70 miljoen jaar geleden plotseling gestorven.

De vondst suggereert dat de Tyrannosaurus rex en verwante soorten in groepen leefden en jaagden. Dat meldt de Australische krant The Australian.

Leeuwen

Tot nu toe staat de Tyrannosaurus rex bekend als een solitair dier, aangezien de meeste fossielen geïsoleerd van elkaar zijn gevonden.

Hoofdonderzoeker Philip Currie gelooft echter dat de Tyrannosaurus rex in een groep jaagde, net zoals moderne wolven en leeuwen. Hij vermoedt dat zowel onvolwassen als volwassen dieren deelnamen aan de jacht.

Opjagen

De jonge dinosauriërs jaagden de prooien volgens hem op, waarna een volwassen Tyrannosaurus rex het opgejaagde dier verscheurde.

“Tyrannosaurus-achtigen waren veel complexer en gevaarlijker dan we ons vandaag de dag kunnen voorstellen”, verklaart Currie. “Ik geloof dat ze samen jaagden in bloeddorstige groepen.”

“De jongen renden een kudde prooidieren in om een aantal individuen op te jagen, zodat de volwassenen het werk daarna konden afmaken”, aldus de onderzoeker.