OSLO - Zeker drieduizend soorten amfibieën zijn nog niet door de mens ontdekt. Deze kikkers, padden en salamanders zouden daardoor kunnen uitsterven, voordat ze ooit zijn onderzocht. Dat schrijven onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the Royal Society B.

Volgens de onderzoekers moeten ook nog ongeveer 160 soorten zoogdieren worden gevonden. We kennen inmiddels al bijna 5400 soorten zoogdieren en bijna 6300 amfibieën.

De onderzoekers denken dat de nog te ontdekken soorten zich vooral in tropisch regenwoud bevinden. Onder meer rond de Amazone in Zuid-Amerika, op het eiland Nieuw-Guinea bij Indonesië en Australië en in het gebied rond de rivier de Congo in Afrika zouden nog veel soorten te vinden zijn.

De schatting is gebaseerd op de nog niet in kaart gebrachte hectares land en op het aantal dieren dat tijdens eerdere expedities werd ontdekt.

Kleine delen bos

De laatste jaren worden geen grote dieren meer ontdekt, maar vooral veel kleine soorten. Onderzoekers bekijken daarom tegenwoordig kleine delen bos heel grondig.

De wetenschappers hopen dat de tropische wouden snel beter worden beschermd, zodat de nog onbekende dieren niet op korte termijn uitsterven. Onderzoek naar sommige soorten kan voor de mens zeer lucratief zijn.

Maagproblemen

Zo bestond er een kikker die de jongen in de maag liet groeien. Volgens de onderzoekers had kennis van dit dier mogelijk oplossingen kunnen bieden voor mensen met maagproblemen. De kikker stierf echter uit, voor het dier kon worden onderzocht.