AMSTERDAM – Spaanse wetenschappers hebben een test ontwikkeld waarmee globaal zou zijn te voorspellen hoe oud iemand wordt.

Met de bloedtest wordt volgens de onderzoekers van het bedrijf Life Length de lengte van telomeren in kaart gebracht. Op die manier kan een schatting worden gemaakt van de leeftijd die iemand zal bereiken, zo meldt de Britse krant The Daily Telegraph.

Telomeren zijn de stukjes DNA die aan de uiteinden van chromosomen zitten en bepalen hoe vaak een cel zich kan delen. De cellen van personen met relatief korte telomeren kunnen zich minder vaak delen, waardoor het lichaam in theorie sneller veroudert.

Ziektes

De test van het bedrijf Life Length is ontwikkeld door Maria Blasco die ook als onderzoeker werkt in het Spaans National Centrum voor Kankeronderzoek.

“De lengte van onze telomeren geeft een indicatie van onze gezondheid en onze fysiologische leeftijd, nog voordat we te maken krijgen met ziektes”, aldus Blasco.

De onderzoekster wil haar test nog dit jaar in verschillende Europese landen op de markt brengen. De test zal rond de 500 euro gaan kosten. “Deze test is erg precies”, aldus Blasco. “We kunnen zeer kleine verschillen in de lengte van telomeren detecteren.”

Twijfel

Toch twijfelen andere wetenschappers over betrouwbaarheid van de test. “Onderzoek wijst uit dat de levensduur van mensen wordt bepaald door zowel genetische factoren als omgevingsfactoren”, verklaart professor Heidi Tissenbaum van de Universiteit van Massachussets op ABC News.

“Wanneer alleen de genetische factoren worden gemeten, kun je het verouderingsproces dus niet accuraat voorspellen”, aldus Tissenbaum. “Daarnaast is er nog relatief weinig onderzoek gedaan naar het verband tussen de lengte van telomeren en de leeftijd die mensen bereiken.”