AMSTERDAM - De snelheid waarmee mensen spreken heeft invloed op hun overtuigingskracht. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers vastgesteld.

Mensen die een gematigd spreektempo van 3,5 woorden per seconde hanteren zijn beter in het overtuigen van anderen dan personen die snel en geanimeerd praten.

Ook het laten vallen van korte stiltes – ongeveer vier of vijf keer per minuut - helpt bij het overreden van een gesprekspartner. Dat meldt BBC News naar aanleiding van een onderzoek aan de Universiteit van Michigan.

Pedant

De Amerikaanse wetenschappers bestudeerden bijna 1400 telefoongesprekken van honderd mannelijke en vrouwelijke telefonisten die mensen probeerden over te halen om deel te nemen aan een telefonische enquête.

Ze analyseerden met name het spreektempo, de spreekstijl en het aantal keren dat de telefonisten korte spreekpauzes inlasten.

Volgens hoofdonderzoeker Joe Benki komt iemand die erg snel spreekt vaak onoprecht over op andere mensen. Telefonisten die erg lanzaam praten worden volgens hem als pedant en niet al te slim gezien.

Opdringerig

Een grote variatie in toonhoogte zou er volgens de wetenschappers toe leiden dat sprekers ‘kunstmatig’ en ‘opdringerig overkomen.

De studie kan mogelijk leiden tot veranderingen in de manier waarop bedrijven en instellingen mensen benaderen. De resultaten van het onderzoek zijn gepresenteerd op een bijeenkomst van de American Association for Public Opinion Research.

Boodschap

“Sprekers zijn zich lang niet altijd bewust van de invloed die hun manier van spreken heeft op hun boodschap”, verklaart deskundige Rachael-Anne Knight van City University in Londen.

“Dit onderzoek biedt enkele praktische methodes waarmee mensen anderen met meer succes kunnen overtuigen om bijvoorbeeld mee te doen aan een telefonische enquête.", aldus Knight.