Betere kwaliteit donororganen door giftig gas

GRONINGEN - Het giftige gas waterstofsulfide is mogelijk een middel om donororganen te beschermen tegen zuurstofgebrek, waardoor de organen beter behouden blijven.

Dat bevestigt onderzoeker Henri Leuvenink van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) vrijdag naar aanleiding van berichtgeving in het AD.

Door waterstofsulfide, dat via de longen het lichaam binnenkomt, blijken lichaamscellen hun vitaliteit te behouden als de zuurstofaanvoer stopt, zegt Leuvenink.

Beademingsapparatuur

In de praktijk zou dat betekenen dat overledenen het gas via de beademingsapparatuur toegediend krijgen.

Maar zover is het nog niet. Tot nu toe hebben de onderzoekers het gas met succes gebruikt op kleine dieren. Het is echter moeilijk om de juiste dosering te vinden voor het menselijk lichaam. ''Het luistert erg nauw'', aldus de onderzoeker.

Kwaliteit

Overigens is het onderzoek niet bedoeld om een manier te vinden om organen langer buiten het lichaam te kunnen bewaren, benadrukt de onderzoeker. ''Ons doel is de kwaliteit van de donororganen te verhogen'', aldus Leuvenink.

Het effect van waterstofsulfide werd volgens Leuvenink bij toeval ontdekt door een Amerikaanse wetenschapper. Die onderzocht lichamen van mijnwerkers die omgekomen waren in een mijn waar veel waterstofsulfide aanwezig was. De organen van de mijnwerkers bleken goed behouden te zijn.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie