Zonnevliegtuig maakt eerste internationale vlucht

AMSTERDAM – Het door zonne-energie aangedreven vliegtuig Solar Impulse is opgestegen voor een eerste internationale vlucht.

Het zonnevliegtuig van projectleider Bertrand Piccard en piloot Andre Borschberg is vanaf de Zwitserse luchthaven Payerne vertrokken naar Brussel, waar het zal landen op het internationale vliegveld Brussels Airport.

De tocht van het toestel - dat wordt aangedreven door 12.000 zonnecellen, elektrische motoren en lithiumbatterijen – zal ongeveer 12 uur duren. Het is voor het eerst dat de Solar Impulse een internationale vlucht maakt, zo meldt nieuwssite Physorg.com.

Drukte

De reis door het overvolle Europese luchtruim wordt beschouwd als een belangrijke nieuwe stap in het plan van Piccard en Borschenberg om een wereldreis met het vliegtuig te maken.

“Een vlucht van een toestel als de Solar Impulse door het drukke Europese luchtruim en een landing op een internationaal vliegveld is een ongelooflijke uitdaging”, aldus Borschberg. “Het succes hangt af van de steun die we krijgen van de autoriteiten.”

Record

In juli verbrak de Solar Impulse al het record voor de langste vlucht op zonne-energie door 26 uur in de lucht te blijven. Het toestel verplaats zich aanzienlijk langzamer dan traditionele vliegtuigen. De topsnelheid van het revolutionaire toestel ligt rond de 70 kilometer per uur.

Het vliegtuig valt behalve door de energievoorziening ook op door het uiterlijk. De vleugelspanwijdte van de Solar Impulse is even groot als die van een Boeing 747, maar het toestel heeft het gewicht van een kleine personenauto.

Tussenstops

Piccard en zijn copiloot Andre Borschberg hopen in 2013 en 2014 een vlucht rond de wereld te maken met een grotere en meer geavanceerde versie van de Solar Impulse. De twee avonturiers zullen tijdens hun reis wel regelmatig tussenstops moeten maken om het toestel 'op te laden'.

Solar Impulse vliegt naar brussel

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie