'Muzikale training vertraagt ouderdomsverschijnselen'

AMSTERDAM – Mensen die van jongs af aan muziekles hebben gevolgd, krijgen minder snel last van bepaalde ouderdomsverschijnselen. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers ontdekt.

Muzikale training zorgt er voor dat het menselijk geheugen voor geluiden minder snel verslechtert op latere leeftijd.

Ook het vermogen om gesprekken te volgen in luidruchtige omgevingen gaat door muzieklessen minder snel achteruit. Dat meldt MedicalXpress op basis van een onderzoek aan Northwestern University.

Filteren

“Het spelen van muziek vergroot het vermogen van mensen om relevante patronen te filteren uit geluiden”, verklaart hoofdonderzoekster Nina Kraus. “Dit beperkt zich niet alleen tot de geluiden van hun eigen muziekinstrument.”

De onderzoekers kwamen tot hun bevindingen door muzikanten op leeftijd en mensen die geen instrument bespeelden te onderwerpen aan een onderzoek waarbij het auditief geheugen werd getest. Ook moesten de proefpersonen proberen om gesprekken te volgen die werden verstoord door achtergrondgeluiden.

Zenuwstelsel

De muzikanten bleken veel minder last te hebben van ouderdomsverschijnselen bij de geteste vaardigheden dan de andere proefpersonen. Volgens de wetenschappers is het zenuwstelsel van  mensen met een muzikale achtergrond waarschijnlijk beter afgesteld om specifieke geluiden op te vangen door muzikale ervaring.

De resultaten van het experiment zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift PloS One.

“Als je veel werkt met geluiden is het niet meer dan logisch dat taken waarbij je geluiden moet opvangen en onthouden ook beter gaan”, aldus hoofdonderzoekster Kraus. “Muzikale training ondersteunt de elementen die leeftijdsgerelateerde communicatieproblemen tegengaan.”

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie