'Begeleiding bij dementie helpt'

UTRECHT - Huisartsen en naasten van mensen met dementie zijn zeer lovend over de introductie van een zogenoemde trajectbegeleider die de hulp aan dementerenden coördineert.

Dat blijkt uit een studie van bureau NIVEL die donderdag is

gepresenteerd

. De mantelzorgers geven de trajectbegeleider gemiddeld een 8,8 als cijfer.

Mensen die lijden aan dementie, veranderen vaak van persoonlijkheid. Hun familie en vrienden ervaren de dagelijkse zorg vaak als zwaar. Tegelijkertijd zien ze er tegen op om de persoon naar een instelling te sturen.

Vaak weten ze niet goed welke mogelijkheden er zijn voor hulpverlening. De trajectbegeleider kan de omgeving adviseren en ondersteunen. Hij of zij is een vast aanspreekpunt voor hulp.

Huisartsen vinden dat de kwaliteit van zorg toeneemt als er een coördinator is. De verschillende hulpverleners werken dan ook beter samen.

Vergrijzing

Het onderzoek werd uitgevoerd in Noord-Limburg, een gebied met veel vergrijzing. De overheid wil de hulpverlening aan chronisch zieken reorganiseren: hulpverleners moeten beter samenwerken met elkaar en zorgen dat zieken, zoals dementerenden, langer thuis kunnen blijven wonen. Ook hun dagelijkse verzorgers moeten beter worden ondersteund.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie