'Aids-vaccin' werkt bij apen

AMSTERDAM – Amerikaanse wetenschappers hebben een vaccin ontwikkeld dat makaken kan beschermen tegen de apenvariant van hiv-virus.

Het vaccin voor de apen bestaat uit een genetisch gemodificeerde en vrijwel onschadelijke vorm van het apenvirus siv. Het aangepaste virus produceert antigenen tegen de normale versie van siv, waardoor de dieren niet meer besmet kunnen raken.

Bij een experiment waarbij 24 makaken werden behandeld met het middel, bleken 13 van de dieren een jaar later nog volledig beschermd tegen de apenvariant van het hiv-virus. Dat meldt BBC News op basis van onderzoek aan de Universiteit van Oregon.

Uniek

Volgens hoofdonderzoeker Louis Picker kunnen de nieuwe onderzoeksresultaten bijdragen aan de ontwikkeling van een vaccin tegen hiv en het daaruit voortvloeiend aids bij mensen. Zijn vaccin is vooral uniek, omdat het ervoor zorgt dat het siv-virus bij apen volledig verdwijnt.

Het middel werkt ook op de lange termijn, omdat het met name de aanmaak van zogenaamde T-geheugencellen stimuleert. Dit zijn witte bloedcellen die worden gevormd als afweer tegen een infectie en daarna lang in het lichaam aanwezig blijven zodat ze voor blijvende bescherming zorgen.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.

Onzeker

Hoewel de ontwikkeling van nieuwe middel hoopgevend is, blijft het volgens andere wetenschappers hoogst onzeker of er ooit een vergelijkbaar vaccin ook mensen kan beschermen tegen hiv en aids.

“Ik ben enthousiast over de wetenschap achter dit virus omdat het laat zien dat het mogelijk is om het hiv-virus volledig uit te roeien met een sterke immuunreactie”, verklaart professor Sir Andrew McMichael van Oxford University. “Maar ik vraag me af hoe en of we deze aanpak op mensen kunnen toepassen.”

Gevaar

Het probleem is volgens hem dat het gemodificeerde apenvirus op basis waarvan het vaccin werkt, niet zonder gevaar kan worden geïntroduceerd in het menselijk lichaam.

“Het is geen totaal onschuldig virus, het kan een aantal aandoeningen veroorzaken.”, aldus McMichael. “Als je mensen een dergelijk virus geeft waar ze niet meer vanaf kunnen komen, is dat nogal een risico.”

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie