'Verliefdheid kan tientallen jaren aanhouden'

AMSTERDAM - Gevoelens van verliefdheid vervagen niet altijd in de loop van een relatie. Dat blijkt uit hersenonderzoek van Amerikaanse wetenschappers.

Sommige mensen die al jaren een relatie hebben, vertonen bij het zien van hun partner nog steeds een reactie in hun hersenen die wordt geassocieerd met verliefdheid. Deze mensen verklaren ook nog dezelfde gevoelens te ervaren als aan het begin van hun relatie.

Dat meldt nieuwssite Medical Xpress naar aanleiding van een studie van wetenschappers aan de Stony Brook University in de Amerikaanse staat New York.

Scanner

De onderzoekers vergeleken hersenscans van mensen die net verliefd waren geworden met hersenopnames van enkele personen die al tien tot dertig jaar een relatie hadden, maar beweerden dat ze nog steeds verliefd waren.

Terwijl de proefpersonen in de scanner lagen, kregen ze beelden te zien van hun geliefde, afgewisseld met beelden van vrienden en mensen die veel leken op hun partner.

De hersenen van de mensen met een lange relatie bleken in sommige gevallen nog net zo sterk te reageren op de foto's van hun geliefde als het brein van mensen die net een nieuwe vlam hadden ontmoet. 

Dopamine

Vooral een hersengebied dat verantwoordelijk is voor de productie van de neurotransmitter dopamine wordt erg actief als verliefde mensen hun partner zien. Dit stofje zorgt voor gevoelens van blijdschap en genot. 

Toch werden er ook verschillen gemeten tussen de twee groepen proefpersonen. Mensen die pas net verliefd waren, vertoonden meer activiteit in hersendelen die gevoelens van obsessie en spanning kunnen veroorzaken. 

Verbondenheid

Bij de proefpersonen met een lange relatie werd meer activiteit gemeten in gebieden die worden geassocieerd met gevoelens van verbondenheid.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Social Cognitive and Affective Neuroscience

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie