'Moeder van tweeling leeft langer'

 AMSTERDAM - Vrouwen die zijn bevallen van een tweeling hebben een bovengemiddelde kans om een hoge leeftijd te bereiken. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek.

Moeders van een tweeling hebben na hun vijftigste levensjaar een jaarlijkse sterfkans die lager ligt dan andere vrouwen. Ook hebben ze over het algemeen minder gezondheidsklachten.

Het is echter niet zo dat het baren van tweelingen de gezondheid bevordert. Waarschijnlijk raken gezonde vrouwen vaker in verwachting van een tweeling. Dat meldt nieuwssite Physorg.com op basis van een onderzoek aan de Universiteit van Utah.

Betrouwbaar

“Het heersende idee is dat vrouwen het zwaarder hebben als ze een tweeling moeten grootbrengen, maar dit onderzoek bewijst het tegendeel”, verklaart onderzoeker Shannen Robson. "Vrouwen die op een natuurlijke manier in verwachting raken van een tweeling leven langer."

De conclusie van de wetenschappers is gebaseerd op cijfers uit de negentiende eeuw. Ze analyseerden gegevens over ruim 58.000 Amerikaanse vrouwen die leefden tussen 1807 en 1899 en die ouder werden dan 50 jaar. Door het grote aantal gevolgde personen zijn de uitkomsten van de studie echter zeer betrouwbaar, zo betogen de onderzoekers.

De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the Royal Society B

Gezondheid

“Met deze studie hebben we een nieuwe factor geïdentificeerd die wijst op gezondheid en een lange levensverwachting”, aldus onderzoeker Ken Smith.

“Vrouwen die tweelingen krijgen, blijken gezonder te zijn en langer te leven. Die gezondheid draagt er waarschijnlijk in eerste instantie aan bij dat ze eerder in verwachting raken van een tweeling”, aldus Smith.

Het eventueel verhoogde risico om op jonge leeftijd te sterven door het baren van een tweeling is niet meegenomen in het onderzoek, omdat er alleen gegevens zijn gebruikt van proefpersonen die ouder dan vijftig jaar zijn geworden.

Lange termijn

“Het is uit andere onderzoeken bekend dat vrouwen die tweelingen dragen een iets grotere kans hebben om te overlijden tijdens de zwangerschap of bevalling. Maar we kijken hier naar de lange termijn”, aldus Smith.

“We concluderen alleen dat vrouwen die tweelingen dragen van nature bovengemiddeld gezond zijn. We moedigen dus geen vrouwen aan om tweelingen te krijgen in de hoop dat ze daarmee hun leven kunnen verlengen.”

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie