'Eerste herinnering ontstaat voor tweede levensjaar'

AMSTERDAM - De vroegste herinneringen van kinderen worden al voor het tweede levensjaar gevormd. Dat hebben Canadese wetenschappers vastgesteld.

De meeste kinderen kunnen zich gebeurtenissen herinneren die plaatsvonden toen ze pas achttien maanden oud waren. Deze herinneringen verdwijnen echter relatief snel naarmate ze ouder worden.

Dat meldt BBC News op basis van onderzoek aan de Memorial Universiteit van Newfoundland.

Ouders

De onderzoekers kwamen tot hun bevindingen door honderd kinderen in de leeftijdsgroep van vier tot dertien jaar te ondervragen over hun vroegste herinneringen.

De wetenschappers spraken ook met de ouders van de deelnemers om te controleren of de gebeurtenissen die de kinderen zich voor de geest haalden ook echt hadden plaatsgevonden. Bijna alle proefpersonen konden in hun geheugen teruggaan tot in hun tweede levensjaar.

Vergeten

Toen de deelnemers aan het experiment twee jaar later opnieuw werden ondervraagd, bleek echter dat ze veel van hun vroegste herinneringen waren vergeten.

“We gaven de kinderen soms heel gedetailleerde aanwijzingen over de vroege herinneringen die ze twee jaar eerder hadden genoemd”, verklaart hoofdonderzoeker Carole Peterson. “Maar nu zeiden ze: ‘nee, dat is nooit gebeurd in mijn leven.’"

Verklaring

Eerdere onderzoeken suggereren volgens de wetenschappers dat mensen herinneringen in hun jeugd op een andere manier opslaan dan in hun volwassen leven. Dat zou mogelijk kunnen verklaren waarom jeugdherinneringen zo snel vervagen.

Peterson is echter van mening dat er meer onderzoek nodig is om te verklaren waarom mensen gebeurtenissen uit hun kinderjaren zo snel vergeten.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie