'Jeugdige Tyrannosaurus kon al jagen'

AMSTERDAM – De jongen van Tyrannosaurussen en aanverwante soorten waren vermoedelijk al op tweejarige leeftijd in staat om te jagen. Dat beweren Amerikaanse wetenschappers in een nieuwe studie.

Jeugdige Tyrannosaurussen jaagden waarschijnlijk op relatief kleine dieren en maakten daarbij gebruik van hun snelheid en wendbaarheid. De kaken van de jonge dieren waren waarschijnlijk nog niet sterk genoeg om de grotere prooien te doden waarop hun ouders het gemunt hadden.

Dat meldt Discovery News op basis van onderzoek op een bijna compleet skelet uit Mongolië van een twee tot drie jaar oude Tarbosaurus bataar, een soort die nauw verwant was aan de Tyrannosaurus rex.

Lichaamsbouw

“Tyrannosaurusen van verschillende leeftijden streden niet met elkaar om hetzelfde voedsel, omdat hun dieet veranderde naarmate ze ouder werden”, verklaart hoofdonderzoeker Lawrence Witmer op nieuwssite Physorg.com. “Dit is waarschijnlijk een van de geheimen van het succes van deze soort.”

De onderzoekers van de Universiteit van Ohio kwamen tot hun bevindingen door de lichaamsbouw van jonge dieren af te zetten tegen de bouw van volwassen Tyrannosaurussen en aanverwante soorten.

Slank

Het skelet van de jonge Tarbosaurus was ongeveer drie meter lang van kop tot staart. Waarschijnlijk woog het dier ruim 35 kilo. In verhouding tot volwassen dieren had de 'peuter'  lange benen en een slank lichaam.

Deze verschillen leidden volgens de onderzoekers tot verschillende diëten. “Volwassen dieren hadden een schedel die kan worden geassocieerd met een krachtige beet”, aldus onderzoeker Takanobu Tsuihiji.

“Ze beschikten over grote spieraanhechtingen, sterke botten en gespecialiseerde tanden. Het jeugdige dier dat we hebben onderzocht is zo jong dat deze eigenschappen nog ontbreken, dus zijn dieet moet ook heel anders zijn geweest dan dat van zijn ouders”, verklaart de wetenschapper.

Brute kracht

De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Vertebrate Paleontology.

Het is niet duidelijk of jonge Tyrannosaurussen werden gevoerd door hun ouders. “In ieder geval is duidelijk dat deze dieren zelf al in staat waren om te jagen”, aldus hoofdonderzoeker Witmer. “Waarschijnlijk jaagden ze voorzichtiger dan hun ouders en maakten ze gebruik van snelheid in plaats van brute kracht.”

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie