AMSTERDAM – Britse wetenschappers hebben een specifiek gen ontdekt dat grote invloed heeft op het algemene geluksgevoel van mensen.

Mensen die twee zogenaamde lange varianten van een gen met de naam 5-HTTLPR dragen, voelen zich gemiddeld twee keer zo vaak gelukkig en tevreden dan personen die niet over deze genvarianten beschikken.

Het bewuste gen is betrokken bij de productie van moleculen die het hormoon serotonine transporteren. Dit stofje heeft grote invloed op de stemming en het zelfvertrouwen van mensen.

Unieke vondst

De lange variant van het gen 5-HTTLPR zorgt ervoor dat serotonine efficiënter kan worden hergebruikt in het brein. Dat meldt het Britse tijdsschrift New Scientist op basis van onderzoek aan de London School of Economics.

“Dit is de eerste formele vondst van een gen voor geluk en tevredenheid”, verklaart hoofdonderzoeker Jan-Emmanuel De Neve. “Maar ik ben ervan overtuigd dat er meer van dit soort genen zullen worden gevonden in de toekomst.”

Vragenlijst

De onderzoekers kwamen tot hun ontdekking door 2575 tieners in de Verenigde Staten een vragenlijst te laten invullen, waarmee hun geluksgevoel en tevredenheid over het leven werd gemeten.

Van alle deelnemers was ook genetische informatie bekend waaruit kon worden afgeleid over welke varianten van het gen 5-HTTLPR ze beschikten. Mensen dragen van elk gen twee exemplaren die in verschillende lengtes kunnen voorkomen.

Ontevreden

Het onderzoek wees uit dat de tieners met twee lange varianten van het onderzochte gen veel vaker aangaven dat ze gelukkig waren. Slechts 20 procent van de mensen met deze genvariant was ontevreden over hun leven.

Proefpersonen die twee korte varianten van het ‘geluksgen’ droegen, waren vaker (in 26 procent van de gevallen) ontevreden met hun bestaan.

Andere factoren

Hoofonderzoeker De Neve benadrukt echter dat het geluksgevoel van mensen door veel meer factoren wordt bepaald dan alleen genen.

“Als je in een bepaalde periode erg veel ongeluk hebt en er overlijden directe familieleden of je verliest je baan, dan heeft dat veel meer invloed op je geluksgevoel dan je genen”, aldus de wetenschapper.