AMSTERDAM - Nederlandse onderzoekers hebben aangetoond dat vrouwen met macht net zo vaak vreemdgaan als machtige mannen.

Mensen met een machtige positie blijken vaker vreemd te gaan en ook vaker plannen voor overspel te hebben dan mensen met een minder machtige positie. Deze neiging treedt op bij zowel mannen als vrouwen.  

Dit komt volgens hoofdonderzoeker Joris Lammers van de Universiteit van Tilburg vooral doordat mensen met macht zich zelfverzekerder voelen.

Machtige mensen stappen niet alleen eerder op een aantrekkelijke partner af, maar zij gedragen zich ook assertiever, waardoor ze aantrekkelijker worden gevonden.

Maatschapij

Lammers en collega’s stellen dat mannen vroeger veel vaker vreemdgingen dan vrouwen. Dit kwam deels doordat vrouwen economisch afhankelijk waren van hun partner en het zich dus niet konden veroorloven hun relatie op het spel te zetten.

Maar naarmate de maatschappij moderniseerde en vrouwen steeds minder economisch afhankelijk werden van hun partner, zijn zij meer en meer in staat te doen wat ze willen—ook wat betreft seks en relaties. Volgens de onderzoekers zullen we dus ook vaker overspel zien bij vrouwelijke politici, industriëlen en andere machtige vrouwen.

Vragenlijst

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door de lezers van het weekblad Intermediair een vragenlijst te laten invullen. In totaal deden 1500 machtige en minder machtige professionals mee aan het onderzoek.