AMSTERAM - Meer dan dertig jaar na hun lancering vanaf de aarde zijn de Amerikaanse Voyager-ruimtesondes de rand van ons zonnestelsel genaderd.

En ze functioneren nog steeds. Hun belangrijkste taak hebben de Voyagers dertig jaar geleden al afgerond: de verkenning van de grote gasplaneten van ons zonnestelsel. Sindsdien zijn ze met hoge snelheid bezig om het zonnestelsel te verlaten.

Onderweg houden ze voortdurend de heliosfeer - de invloedssfeer van onze zon - in de gaten, en met name de snelheden van de deeltjes die door de zon zijn uitgestoten. Naar buiten toe wordt deze 'zonnewind' steeds ijler en trager.

In juni 2010 stelde Voyager 1 vast dat op het punt waar hij was aangekomen de naar buiten gerichte snelheid van de zonnewind tot nul was gereduceerd. Dat betekent overigens niet dat de zonnedeeltjes daar echt stilstaan: ze bewegen alleen zijwaarts.

Richting

Door de ruimtesonde heen en weer te laten draaien, hopen wetenschappers te ontdekken in welke richting de afgebogen zonnewind precies beweegt. Hoe lang het nog duurt voordat de Voyagers de heliosfeer verlaten en de interstellaire ruimte betreden, is een kwestie van afwachten.

Maar volgens NASA-wetenschappers zal het binnen een jaar of vijf zo ver zijn. En als het een beetje meezit hebben de beide ruimtesondes dan nog voldoende stroom om daar melding van te doen.