CAPE CANAVERAL - De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA neemt opnieuw afscheid van een spaceshuttle. Het ruimteveer Endeavour moet vrijdagavond (Nederlandse tijd) aan zijn 25e en laatste reis beginnen: een missie van veertien dagen naar het internationale ruimtestation ISS.

Een van de toeschouwers bij de lancering is het Amerikaanse Congreslid Gabrielle Giffords, die in januari werd neergeschoten. Haar man Mark Kelly is bevelhebber van de Endeavour. Ook president Barack Obama is er bij.

De bemanning van de Endeavour - vijf Amerikanen en een Italiaan - brengt onder meer een geavanceerd apparaat naar het ISS.

Donkere materie

De deels in Nederland ontwikkelde AMS moet zoeken naar belangrijke deeltjes in de ruimte, zoals de zogeheten donkere materie. Het bestaan daarvan wordt wel vermoed, maar is nooit waargenomen.

De Endeavour is de jongste spaceshuttle van de NASA. Het ruimteveer maakte zijn debuut in 1992. Na de laatste landing komt de Endeavour in een wetenschapsmuseum in Los Angeles te staan. Deze zomer voert de Atlantis de allerlaatste spaceshuttlevlucht ooit uit.