Zondag 3 juli 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

'Vogels hebben verschillende persoonlijkheden'

AMSTERDAM – Het karakter van een vogel verschilt sterk per individu. Dat hebben Schotse wetenschappers ontdekt.
Door: NU.nl/Dennis Rijnvis

Vogels hebben net als mensen uiteenlopende persoonlijkheden die van invloed zijn op hun gezondheid en overlevingskansen.

Zo zijn vogels met een timide karakter over het algemeen nerveuzer, waardoor hun lichaam relatief vaak lijdt onder stressreacties.

Aan de andere kant hebben deze vogels door hun ‘verlegenheid’ minder kans om te worden aangevallen door roofdieren dan hun meer zelfverzekerde soortgenoten. Dat meldt nieuwssite ScienceDaily naar aanleiding van een studie van Schotse wetenschappers.

Groenvinken

De onderzoekers van de Universiteit van Glasgow brachten de persoonlijkheid van verschillende groenvinken in kaart door te testen hoe bang de dieren waren voor voorwerpen met vreemde vormen en kleuren.

Vervolgens werd de stofwisseling van de vogels gemeten om te bepalen in hoeverre er sprake was van oxidatieve stress, een toestand waarbij er een te grote hoeveelheid zuurstofverbindingen ontstaan in lichaamscellen.

Gevangenschap

Uit het onderzoek bleek dat de timide vogels door hun nervositeit meer last hadden van oxidatieve stress en daardoor ook vaker beschadigde lichaamscellen hadden. De bestudeerde vogels leefden overigens in gevangenschap.

De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Experimental Biology.

De wetenschappers willen hun onderzoek binnenkort herhalen met wilde vogels om te onderzoeken wat de invloed van persoonlijkheid is op de levensduur van de dieren.

Hoge prijs

“Vogels die bang zijn voor nieuwe dingen zouden wel eens relatief vroeg kunnen sterven en dus een hoge prijs betalen voor oxidatieve stress”, aldus hoofdonderzoekster Kathryn Arnold.

“Aan de andere kant worden ze door hun gedrag misschien minder snel opgegeten door roofdieren.”

Aanbevolen artikelen