WAGENINGEN - De huidige periode van droogte heeft tot gevolg dat het bladeroppervlak van bomen dit seizoen kleiner blijft.

Dat zei dinsdag hoogleraar milieusysteemanalyse Rik Leemans van de universiteit van Wageningen.

''In deze tijd van het jaar vindt de bladontplooiing plaats en beginnen de bladeren te groeien. Daar hebben ze veel water voor nodig. Omdat dat er niet is, blijf je dat het hele seizoen voelen. Bomen ontwikkelen minder bladeren dan normaal'', aldus Leemans.

Dieren

Ook voor dieren heeft deze droogte gevolgen. ''Ze vinden moeilijker water. Ook staan veel sloten droog, daar lijden vissen en kikkers onder.''

Voor veel insecten, zoals muggen, wespen, libellen en vlinders, is het extreme voorjaar juist positief. Door de droogte en de hoge temperaturen kruipen ze eerder uit hun nesten en overleven ze ook makkelijker.

Maar de droogte moet niet te lang gaan duren, zei insectendeskundige Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit dinsdag, want dan verdrogen de kruiden en bloemen en hebben de kruipende en vliegende beesten geen voedsel meer.

Insectenwaarnemers onderschrijven wat veel mensen merken: er zijn op dit moment veel beestjes. ''Het is echter een beetje tegenstrijdig: een mooi voorjaar doet insecten goed, maar een te mooi voorjaar is zeker een probleem'', aldus Van Vliet.

Brandgevaar

Daarnaast betekent de droogte dat er brandgevaar is in de natuur. Zo woedden tijdens het paasweekeinde branden in verscheidene natuurgebieden. Het is nu zo droog omdat er in de maanden maart en april weinig neerslag is gevallen. Bovendien is het warm en zonnig, waardoor er ook nog veel water verdampt.

De problemen zijn niet meteen verholpen als het weer gaat regenen. Er is heel wat regen nodig om het water weer op peil te krijgen. ''We hebben zo'n 50 tot 100 millimeter nodig, dat wil zeggen zo'n vijf tot tien emmers water per vierkante meter. Dat is best wat. Bedenk maar wat dat wil zeggen als je dat in je keuken leeggooit. Dan moet je flink dweilen'', aldus Leemans.