AMSTERDAM – De oprichter van het commerciële ruimtevaartbedrijf SpaceX stelt zichzelf tot doel om binnen tien tot twintig jaar de eerste mensen naar Mars te brengen.

Volgens Elon Musk - die SpaceX in 2002 oprichtte -  zal zijn bedrijf binnen drie jaar de eerste mensen de ruimte in lanceren. Daarna zullen al snel de eerste vluchten naar de rode planeet volgen.

“We zullen uiteindelijk helemaal naar Mars gaan”, verklaart hij in de Wall Street Journal. “In het beste geval zal dat nog tien jaar duren, in het slechtste geval vijftien tot twintig jaar.”

SpaceX is een commerciële ruimtevaartorganisatie. In principe kan iedereen die betaalt straks mee met de ruimtemissies van het bedrijf, zo meldt nieuwssite Physorg.com.

Spaceshuttle

“Ons doel is om het vervoer van vracht en mensen te faciliteren naar andere planeten”, aldus Musk. “Het is de keuze van onze klanten of ze meegaan of niet.”

Op dit moment werkt SpaceX aan een vervangend ruimtevoertuig voor de spaceshuttle van de NASA, die later dit jaar met pensioen gaat. Het bedrijf heeft een contract van 75 miljoen dollar gewonnen om dit voor elkaar te krijgen.

Capsule

De spaceshuttle Atlantis maakt in juni waarschijnlijk de laatste vlucht van het spaceshuttleprogramma. De Amerikaanse regering wil dat ruimtemissies na die vlucht deels zullen worden overgenomen door commerciële bedrijven.

SpaceX heeft vorig jaar al een onbemande capsule de ruimte in gelanceerd en teruggebracht naar de aarde.

Toekomst

Ook heeft het bedrijf een nieuw lanceersysteem voor ruimteschepen ontwikkeld. Dit systeem zal worden uitgerust met de raket Falcon Heavy die volgens Musk krachtigste ter wereld zal worden.

"Een toekomst waarbij de mensheid de mogelijkheid heeft om verschillende sterren en planeten te verkennen is erg inspirerend”, aldus Musk. “Wij willen graag helpen om dit mogelijk te maken.”