AMSTERDAM – Russische astronauten hebben nooit seks gehad in de ruimte. Dat beweert een gerespecteerde ruimtevaart-expert uit Rusland.

Volgens directeur Valery Bogolomov van het Instituut voor Biomedische Problemen in Moskou, zijn er geen officiële gevallen bekend van Russische astronauten die de liefde hebben bedreven in de ruimte.

Ook bestaan er volgens hem geen anekdotes over vrijpartijen van Russen onder gewichtsloze omstandigheden. Dat meldt persbureau Interfax.

Speculaties

“Er is geen officieel of onofficieel bewijs voor geslachtsgemeenschap of seksuele experimenten in de ruimte”, verklaart Bogolomov in het interview dat is gepubliceerd op nieuwssite Physorg.com. “In ieder geval niet in de historie van de Russische ruimtevaart.”

Het is voor het eerst dat een kopstuk uit de Russische ruimtevaart officieel commentaar geeft op speculaties over seks in de ruimte. Er gaan veel geruchten over seksuele avontuurjes van astronauten.

Getrouwd

Zo was er in 1993 een getrouwd stel uit de Verenigde Staten aanwezig aan boord van de Spaceshuttle Endeavour: Mark Lee en Jan Davis. Het is echter niet duidelijk of de twee astronauten seks hebben gehad in de ruimte.

Volgens de Britse krant The Guardian heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA zelfs in het geheim een onderzoek uitgevoerd uit naar seksuele standjes in de ruimte. Hieruit zou onder meer blijken dat de missionarishouding vrijwel onuitvoerbaar is bij gewichtsloosheid.

Ontkennen

De ruimtevaartorganisaties NASA en ESA doen echter nooit officiële mededelingen over dit onderwerp. “Ik heb dan ook niet de informatie om geruchten over seksuele escapades van deze astronauten categorisch te ontkennen”, aldus Bogomolov.