AMSTERDAM – Gebieden met relatief gelukkige inwoners hebben over het algemeen ook bovengemiddeld hoge zelfmoordcijfers. Dat blijkt uit een studie van Amerikaanse wetenschappers.

Zelfmoordcijfers in Amerikaanse staten met veel gelukkige inwoners vallen aanzienlijk hoger uit dan het aantal zelfmoorden in 'ongelukkige' staten. Waarschijnlijk heeft dat verschil te maken met de gewoonte van mensen om zichzelf te vergelijken met hun omgeving.

Ongelukkige mensen die in welvarende gebieden wonen, zouden zich daardoor in verhouding eerder depressief voelen. Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Warwick

Donker contrast

“Ontevreden mensen die in een gelukkige omgeving wonen, zullen eerder het gevoel krijgen dat ze een bovengemiddeld zwaar leven hebben”, aldus hoofdonderzoeker Andrew Oswald. “Dat donkere contrast met hun omgeving kan het risico op suïcide doen toenemen.”

Het is langer bekend dat landen met relatief hoge gelukscijfers zoals als Canada, Denemarken, de Verenigde Staten en Zwitserland ook te kampen met een opvallend hoog aantal zelfmoorden.

Op zich wil dat nog niet zeggen dat er een rechtstreeks verband is tussen een gelukkige omgeving en zelfmoord. Ook verschillen in cultuur en de mate waarin suïcide in bepaalde landen wordt gerapporteerd kan het aantal geregistreerde zelfmoorden sterk beïnvloeden.

Verschillen

De Amerikaanse wetenschappers spitsten hun onderzoek daarom toe op Amerikaanse staten, omdat het verschil in cultuur tussen die gebieden kleiner is dan wanneer landen op wereldniveau met elkaar worden vergeleken.

Ook pasten ze de gegevens van de studie zo aan dat verschillen tussen inkomens, werkeloosheid en educatie niet van invloed meer waren op de uitkomsten.

Uit het onderzoek blijkt dat de meest ‘gelukkige staten’ zelfs na die correcties gemiddeld genomen nog steeds de hoogste zelfmoordcijfers hebben. De staten met inwoners die aangeven dat ze relatief erg ongelukkig zijn, hebben te kampen met een veel minder groot aantal zelfmoorden.

Stemmingswisselingen

“Mensen die lijden aan stemmingswisselingen, kunnen beter omgaan met dieptepunten wanneer ze wonen in een omgeving waar andere mensen ook ongelukkig zijn”, aldus Oswald.

De volledige resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Economic Behavior & Organization