Zaterdag 28 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

'Muziekles in jeugd houdt brein levenslang fit'

AMSTERDAM – Mensen die in hun jeugd een muziekinstrument leren bespelen, blijken op latere leeftijd over een bovengemiddeld fit brein te beschikken.
Door NU.nl/Dennis Rijnvis

De hersenen van mensen die in hun jeugd minimaal enkele jaren muziekles hebben gehad, raken op latere leeftijd minder snel in verval.

Ze presteren tussen hun 60e en 80e levensjaar beter bij cognitieve testen dan mensen die nooit een muziekinstrument bespeelden. Het verschil is zelfs nog meetbaar als ze al jaren gestopt zijn met hun muzikale hobby.

Cognitieve training

Dat meldt nieuwssite Eurekalert op basis van onderzoek aan de Universiteit van Kansas. “Muzikale activiteit kan worden gezien als een uitdagende cognitieve training die ervoor zorgt dat je brein beter bestand blijft tegen ouderdom”, verklaart hoofdonderzoekster Brenna Hanna-Pladdy.

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door drie groepen proefpersonen een aantal cognitieve tests te laten maken. De mensen uit de eerste groep hadden meer dan tien jaar muzikale training gehad in hun jeugd.

De tweede groep bestond uit personen met één tot negen jaar muzikale ervaring. De andere proefpersonen hadden nooit muziekles gehad.

Gestopt

Uit het onderzoek bleek dat mensen beter scoorden bij de cognitieve tests naarmate ze langer muzikale training hadden gehad. Daarbij maakte het niet uit of ze inmiddels gestopt waren met het bespelen van een muziekinstrument.

De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Neuropsychology. Overigens waren alle ‘muzikale’ proefpersonen uit het onderzoek al op jonge leeftijd begonnen met muziekles.

Plasticiteit

“Niet alleen het aantal jaren dat iemand een muziekinstrument bespeeld, maar ook de leeftijd waarop iemand begint met de muziekles is van invloed op de hersenprestaties”, aldus onderzoekster Hanna-Pladdy.

“Er zijn cruciale perioden in ons leven waarin de plasticiteit van het brein hoog is. Daardoor is het makkelijker om op jonge leeftijd een muziekinstrument te leren bespelen en hebben muzieklessen in onze jeugd ook meer impact op de ontwikkeling van het brein”, aldus de onderzoekster.

Aanbevolen artikelen