NIJMEGEN - We hebben ons hedendaags heksbeeld te danken aan een tekening van Pieter Bruegel uit 1565. Dat ontdekte kunsthistorica Renilde Vervoort van de Radboud Universiteit in Nijmegen na haar studie van afbeeldingen van heksen in de lage landen tussen 1450 en 1700.

''Bruegel was de eerste die de heks voorstelde als vrouw op een bezem die door de schoorsteen naar buiten vloog. In de schoorsteen stond een heksenketel met daarnaast een kat'', aldus Vervoort.

Vanaf 1562 werd de heksenvervolging in de Lage Landen steeds serieuzer. Steeds meer heksen werden vervolgd. ''Heksen waren wat de terroristen nu zijn. Ze leefden onder de mensen, konden heel veel schade berokkenen, maar je kon ze niet herkennen.''

Duidelijk heksbeeld

Er was behoefte aan een duidelijk heksbeeld, en daar sprong de Antwerpse uitgever Hieronymus Cock op in. Hij vroeg Bruegel een prent te ontwerpen.

''Bruegel tekende twee afbeeldingen. Een woeste, vechtende heks vliegend op een beest en de heks op de bezem. Die laatste afbeelding kwam vanaf toen steeds terug'', aldus Vervoort.

Overzicht

Ze stelde een overzicht samen van 145 heksenafbeeldingen. De eerste dateert uit het midden van de vijftiende eeuw. De afbeeldingen van Bruegel waren de achtste en de negende die Vervoort kon vinden. '

'De afbeeldingen die dateren van na de tekening van Bruegel, lijken allemaal op hoe hij het had voorgesteld'', aldus de onderzoekster.

Vervoort promoveert in mei op haar bevindingen.