WASHINGTON - Spionnen in de Eerste Wereldoorlog moesten uitkijken naar in teennagels gekraste berichten en geheime brieven die met citroensap waren geschreven. Dat onthullen volgens de BBC zes oude documenten van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA.

De stukken, die bijna een eeuw oud zijn, beschrijven spionagetechnieken en instructies om ''alles verdacht te vinden en te onderzoeken''.

Een van de stukken verklapt het recept voor onzichtbare inkt. De inkt kan worden gemaakt door zakdoeken te weken in een mengsel van nitraat, soda en rijstzetmeel.

Als de zakdoeken na het dompelbad in water worden gelegd, komt een oplossing vrij waarmee geheime berichten kunnen worden geschreven. De persoon die het bericht ontvangt, kan het vervolgens ontcijferen met een ander mengseltje.

Geheime correspondentie

Een ander document geeft Engelse spionnen tips over hoe ze Duitse geheime correspondentie kunnen onderscheppen. ''Belicht met een fel licht een stuk papier van alle mogelijke hoeken'', begint een van de documenten. Ook wordt het advies gegeven verpulverde houtskool over het papier te strooien en vellen papier te strijken.

In 1976 besloot de CIA dat de documenten nog te gevoelige informatie bevatten om ze openbaar te maken. ''Door recente technologische ontwikkelingen kan de informatie na een eeuw vrijgegeven worden", zei CIA-directeur Leon Panetta. Volgens hem waren dit de laatste nog niet onthulde documenten uit de Eerste Wereldoorlog.