AMSTERDAM – Miljardair Richard Branson heeft een opmerkelijk plan gepresenteerd om met uitsterven bedreigde halfapen te redden.

Branson zal binnen enkele weken 25 ringstaartmaki’s uit dierentuinen laten uitzetten op het onbewoonde Moskito Island, een onderdeel van de Britse Maagdeneilanden.

De regering van het gebied heeft al toestemming gegeven voor het project, zo meldt de Britse krant The Guardian. Als de halfapen zich op het eiland hebben gevestigd, kunnen ze worden beschouwd als de eerste wilde populatie maki’s buiten Afrika.

Bedreigd

Maki’s – ook wel echte lemuren genoemd – komen op dit moment alleen nog voor op de eilanden Madagaskar en de Comoren. De halfapen worden met uitsterven bedreigd, vooral door vernietiging van hun leefgebied.

Volgens Branson hebben biologen vastgesteld dat maki’s uitstekend kunnen overleven op Moskito Island, ook al ligt dat eiland op vele duizenden kilometers afstand van hun oorspronkelijke leefgebied. De dieren zouden er profiteren van een overvloed aan voedsel en de afwezigheid van mensen.

Radicaal plan

De miljardair stoort zich aan de manier waarop er op Madagaskar wordt omgesprongen met het leefgebied van maki's.

“Ik wilde een radicaal plan verzinnen om deze dieren te redden”, verklaart hij op nieuwsite Physorg.com. “Misschien kunnen we op termijn nog één of twee grotere eilanden vinden waar maki’s kunnen leven, zodat ze niet zullen uitsterven als hun leefgebied op Madagaskar helemaal wordt vernietigd.”

Zorgen

Veel wetenschappers maken zich echter zorgen om de plannen van Branson. De introductie van niet-inheemse soorten in gebieden leidt namelijk vaak tot problemen.

Zo zijn sommige onderzoekers bang dat de maki’s zich tegoed zullen doen aan een zeldzame soort hagedis die alleen op Moskito Island voorkomt. Ook bestaat er een kans dat de halfapen bacteriën meebrengen naar het eiland.

Grote geheel

Branson wuift die kritiek weg. “Bij het maken van een afweging moet je soms het grote geheel in de gaten houden", verklaart hij. "Ik denk persoonlijk dat het goed is om een paar eilandjes in de wereld te reserveren voor maki’s.”