NIJMEGEN - Wim Hof, alias The Iceman, kan iets heel opmerkelijks. Zijn lichaam maakt onder spanning meer van het stresshormoon cortisol aan dan anderen. Tegelijkertijd is de immuunreactie van zijn lichaam circa de helft lager dan bij andere mensen.

Hof zegt zelf dat hij die fysieke reactie kan beïnvloeden door meditatie en concentratie, maar zover willen de artsen Peter Pickkers en Matthijs Kox van het Universitair Medisch Centrum St Radboud (UMC) in Nijmegen nog niet gaan.

''Zijn fysieke reactie is wel dermate intrigerend dat we onderzoek willen doen met personen die door Hof zijn getraind in zijn meditatiemethode'', aldus Pickkers dinsdag.

Wim Hof is wereldberoemd als de man die naakt vijf kwartier lang in een bak met ijs kan blijven zitten.

Bloedvaten

Vorig jaar bleek al uit onderzoek bij het UMC dat zijn lichaamstemperatuur dan toch constant 37 graden Celsius blijft. Ook bibbert hij niet, wat een gewone lichamelijke reactie is. Het lijkt erop dat Hof zijn bloedvaten bewust kan openen en sluiten, maar hiernaar loopt ook nog onderzoek.

Hoogleraar Pickkers: ''Wij hebben hem niet in ijs gelegd. Hof lag gewoon mediterend op een bed en werd geïnjecteerd met endotoxine, net als eerder 240 gezonde proefpersonen."

"Endotoxine geeft kortdurend griepachtige verschijnselen met rillerigheid en hoofdpijn, maar niet bij Hof. Hij produceerde veel meer cortisol, wat immuunreacties onderdrukt en maakte veel minder ontstekingseiwitten aan. Ik had het van tevoren eerlijk gezegd niet verwacht.''

Meditatietechniek

Blijft de vraag of er een oorzakelijk verband is tussen de meditatietechniek van Hof en zijn lichamelijke reactie, die hem in staat stelt extreme kou langdurig te verdragen.

''Er zijn wel wat bewijzen dat meditatie de aanmaak van cortisol laat stijgen. Ook kan mediteren invloed hebben op pijnbeleving. Maar er is nog nooit wetenschappelijk bewijs gevonden dat iemand een fysieke reactie kan veranderen door te mediteren'', zegt Pickkers.

Bewijs

The Iceman gaat nu aan een groep proefpersonen leren hoe hij mediteert en zich concentreert. Daarna wil het UMC proeven doen met groepen door Hof getrainde mensen en anderen, die niet op zijn manier kunnen mediteren.

''Pas als er in de groep van Hof weer zulke opmerkelijke reacties worden gevonden, zou er wetenschappelijk bewijs kunnen zijn'', aldus de hoogleraar.