
'Oudste gebit met tandbederf ontdekt'
Het gaat om een 275 miljoen jaar oud reptiel dat als één van de eerste dieren een permanent gebit had met tanden die niet aangroeiden als ze eruit vielen. De zogenaamde Labidosaurus hamatus miste daardoor enkele tanden en had een kaakbeen dat gedeeltelijk was weggerot door infecties.
Volgens de onderzoekers van de Universiteit van Toronto kan het fossiel worden beschouwd als het oudste bewijs van tandbederf, zo meldt Discovery News.
Planteter
De resten van het reptiel zijn gevonden in Coffee Creek in Texas. Uit het onderzoek blijkt dat de Labidosaurus hamatus zijn permanente gebit ontwikkelde, toen het dier op het land ging leven in plaats van in het water, zoals zijn voorouders.
Bij het eten van vezelige planten kwamen de sterke maar onvervangbare tanden beter van pas dan een primitiever gebit waarbij de tanden losser zaten, maar weer konden aangroeien na uitval.
Nadeel
Het permanente gebit bracht echter ook nadelen met zich mee. De diepgewortelde tanden waren vatbaarder voor infecties en tandbederf, net als het gebit van mensen.
De volledige resultaten van het onderzoek naar de tanden van het reptiel zijn te lezen in het wetenschappelijk tijdschrift Naturwissenschaften.
Kauwen
“Deze bevinding stelt ons in staat om te speculeren dat ons menselijke systeem waarbij we gedurende ons leven slechts twee sets van tanden hebben – melktanden en definitieve tanden – naast voordelen ook nadelen heeft”, schrijven de onderzoekers.
“Met onze tanden kunnen we beter kauwen en meer soorten voedsel verwerken, maar ons gebit is ook vatbaarder voor infecties”, aldus de wetenschappers.