AMSTERDAM – Een Schotse wetenschapper beweert dat het skiseizoen kan worden verlengd door pistes te bedekken met met bubbeltjesplastic.

Onderzoeker John McClatchey van het North Highland College heeft berekend dat het skiseizoen in Schotland met twee weken kan worden verlengd door het gebruik van zilver geverfde bubbeltjesplastic.

Het materiaal zou de sneeuw kunnen beschermen tegen zon en wind wanneer de pistes niet in gebruik zijn. Dat meldt BBC News.

Sneeuwval

McClatchey bestudeerde de sneeuwval in het Schotse skiplaatsje Cairngorm. Uit zijn studie blijkt dat de pistes in het gebied aan het einde van het seizoen gemiddeld twee dagen eerder worden gesloten dan dertig jaar geleden. Dit is een gevolg van steeds mildere winters.

Volgens McClatchey zou het bedekken van de piste met bubbeltjesplastic het smelproces met twee weken kunnen vertragen.

Wind

De sneeuw zou door het materiaal beter worden beschermd tegen windvlagen. “Ik heb aangetoond dat windsnelheid een belangrijke rol speelt bij het smeltproces”, verklaart de wetenschapper in de Schotse krant Daily Record.

Als het bubbeltjesplastic zilver wordt geverfd, zal de sneeuw volgens McClatchey ook minder snel smelten door de weerkaatsing van het zonlicht.