AMSTERDAM – Wegens een geslaagde testvlucht verschijnt mogelijk de eerste commerciële jetpack al binnen enkele maanden op de markt. Dinsdag is de langste testvlucht ooit met een jetpack gehouden. Een ontwikkelaar van Jetpacks kreeg het voor elkaar zeven minuten boven de grond te vliegen.

Dat meldt The Daily Mail.

De Jetpack gaat tot een hoogte van zo’n vijftig meter en bereikt snelheden rond de honderd kilometer per uur. Met een volle tank kan de eigenaar maximaal vijftig kilometer afleggen in een half uur.

Het voertuig zal ruim 52.000 euro gaan kosten. Daarnaast kost het speeltje een hoop benzinegeld. De gebruiker betaalt zo’n tien cent per twintig seconden aan brandstof. De jetpacks zijn uitgerust met een 2.0-motor die zo’n tweehonderd PK levert.

Regelgeving

De vliegmonsters wegen ruim 110 kilogram. Daarmee zouden consumenten in onder meer Groot-Brittannië en de Verenigde Staten geen licentie hoeven te hebben om met de jetpack te vliegen. Desondanks zijn autoriteiten aan het kijken of er op korte termijn regelgeving ingevoerd kan worden om chaos met de jets te voorkomen.

Voor de veiligheid worden de jetpacks in ieder geval uitgerust met elektronische stabilisatoren en computersystemen die de veiligheid waarborgen. Voor noodgevallen zullen de jets voorzien worden van parachutes.

Bekijk hier de jetpack

James Bond

Eerder waren de jetpacks al te zien bij onder andere shows in Disney Land en in James Bondfilms maar commerciële uitgaven van het product kwamen nooit van de grond. De jetpack die Bond gebruikte kon slechts twintig seconden vliegen. Door de hoge brandstofkosten liep de prijs van zo’n vlucht al gauw op naar een krappe 1400 euro.

Momenteel zijn er 2500 mensen die een jetpack gereserveerd hebben. Met name rijke mensen uit het Midden-Oosten en de Verenigde Staten tonen veel interesse.

De levertijd van de jetpacks zal zo'n anderhalf jaar zijn. Daarnaast moeten eigenaren een training volgen om de jetpack te mogen besturen. Wanneer de jetpacks op de markt zullen verschijnen is nog niet bekend.

Bekijk hier een deel van de testvlucht