Chemie achter verschaald bier ontrafeld

LONDEN - Wetenschappers hebben ontdekt welke stoffen de bittere nasmaak van verschaald bier veroorzaken en hoe ze ontstaan. Aan de hand daarvan hebben zij nieuwe manieren gevonden om bier langer vers te houden.

Dat meldde de BBC donderdag.

Onderzoekers van de Technische Universiteit München hebben een aantal flesjes bier tien jaar lang bewaard en daarna de samenstelling vergeleken met die van verse pilsjes.

Zij ontdekten dat zuren die van nature voorkomen in hop, een van de hoofdbestanddelen van bier, na verloop van tijd van samenstelling veranderen. Dat zorgt voor een onaangenaam bittere nasmaak.

Dit kan worden voorkomen door bier minder zuur te maken. Dat bleek nadat de onderzoekers een brouwerij hadden gevraagd een pilsener te maken met een hogere zuurtegraad. Ook ontdekten zij dat, zoals kenners al lang weten, bier het best blijft smaken als het koel wordt bewaard.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie