MOSKOU - De rode vos trekt steeds verder op naar het noorden van Rusland. Daardoor komt de inheemse vossensoort, de poolvos, meer en meer in het gedrang.

Onderzoekers zagen recent voor het eerst hoe een witte vos haar burcht in de steek liet en op de vlucht sloeg voor een rode vos in het noorden van Rusland. Dat meldt de BBC donderdag.

De poolvos, bekend om de witte vacht, liet haar jongen achter toen ze de benen nam. Volgens de onderzoeker is dit bewijs voor hun theorie dat de poolvossen zich verder terugtrekken naar het noorden onder druk van de grotere rode vossen.

Deze laatste soort kan steeds noordelijker overleven door de opwarming van de aarde.

Zweden

Poolvossen leven in gebieden waar bergen en toendra's bij elkaar komen in het gebied rond de Noordpool. Uit eerdere onderzoeken bleek al dat de soort steeds verder naar het noorden trok om te kunnen overleven. Dat gebeurt onder meer in Zweden, waar de rode vos ook vaker in het verre noorden wordt waargenomen.

Wereldwijd leven er nog honderdduizenden poolvossen. De soort is, net als de rode vos, niet bedreigd. Wetenschappers zien de poolvos als een indicator van de klimaatverandering op aarde.