AMSTERDAM – Mannelijke wolfspinnen kiezen er soms voor om oudere vrouwtjes op te eten. Dat hebben wetenschappers in Uruguay ontdekt.

Als mannelijke wolfspinnen van de soort Allocosa brasiliensis in voedselarme omgevingen leven, paren ze alleen met maagdelijke vrouwtjes en eten ze de oudere vrouwtjes op.

Het is voor het eerst dat er mannelijke spinnen zijn waargenomen die vrouwtjes verorberen. Meestal zijn de rollen omgekeerd.

Dat meldt BBC News op basis van onderzoek van wetenschappers aan het Clemente Estable Instituut voor Biologisch Onderzoek in Montevideo.

Selectief

“Bij spinnen kunnen vrouwtjes bijna altijd seksueel selectief zijn, omdat ze groter zijn dan mannetjes. Bij wolfspinnen is de situatie echter omgekeerd”, aldus hoofdonderzoekster Anita Aisenberg.

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door mannelijke wolfspinnen in Uruguay te observeren die in hun hol wachtten totdat er een vrouwtje langskwam. Als het vrouwtje nog maagd was, werd er onmiddellijk gepaard.

Was de vrouwtjesspin echter al wat ouder en minder vruchtbaar, dan werd ze zonder aarzelen opgegeten door het mannetje. De volledige resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Biological Journal of the Linnean Society.

Onherbergzaam

Volgens de onderzoekers worden de bestudeerde wolfspinnen in Uruguay waarschijnlijk gedwongen tot kannibalisme door de voedselarme omgeving waarin ze leven.

“Het leefgebied van deze spinnen is erg onherbergzaam met extreme temperaturen, harde wind en een onvoorspelbare hoeveelheid prooien”, verklaart Aisenberg. “Mannen beschouwen vrouwtjes die niet erg vruchtbaar zijn daarom als prooi. Ze paren alleen met vrouwtjes die hen reproductief succes kunnen garanderen.”

Zeldzaam

Het is in algemene zin overigens zeer ongebruikelijk dat mannelijke dieren overgaan tot het opeten van vrouwtjes. “Dit is niet alleen zeldzaam bij spinnen, maar in het hele dierenrijk”, aldus Aisenberg.