AMSTERDAM – Een filmmaker uit Canada claimt dat hij twee spijkers heeft teruggevonden die mogelijk zijn gebruikt bij de kruisiging van Jezus.

De spijkers, die twintig jaar jaar geleden vermist raakten, zijn volgens filmmaker Simcha Jacobovici opgedoken in een laboratorium in Tel Aviv.

Oorspronkelijk werden de spijkers in 1990 al ontdekt in het graf van de Joodse hogepriester Kajafas, die volgens het Nieuwe Testament verantwoordelijk was voor de berechting van Jezus.

Jacobovici presenteert de herontdekking van de voorwerpen binnenkort in een nieuwe film getiteld The Nails of the Cross, zo meldt de Britse krant The Guardian.

Archeologie

“We laten de wereld een goed onderbouwde archeologische hypothese zien, die suggereert dat er twee spijkers zijn gevonden die werden gebruikt bij de kruisiging van Jezus”, verklaart Jacobovici tegen persbureau Reuters.

Volgens de filmmaker kan hij zijn ontdekking onderbouwen met historische, tekstuele en archeologische argumenten. “Alles lijkt erop te wijzen dat deze twee spijkers werden gebruikt bij een kruisiging”, zegt de filmmaker.

“Aangezien Kajafas wordt geassocieerd met de kruisiging van Jezus, lijkt het voor de hand te liggen dat dit de spijkers zijn uit het kruis.”

Kritiek

Volgens wetenschappers van de The Israel Antiquities Authority zitten er echter veel gaten in de theorie van Jacobovici.

Zo is de authenticiteit van de graftombe die wordt aangezien voor de begraafplaats van Kajafas nooit bewezen. Verder worden er wel vaker oude spijker in graven gevonden.

“Simcha Jacobovici heeft zonder twijfel een interessante film gemaakt”, aldus een woordvoerder van de organisatie. “Maar zijn interpretatie van de feiten is in onze ogen onvoldoende gebaseerd op archeologische vondsten en onderzoek.”