AMSTERDAM - Amerikaanse wetenschappers hebben een computersysteem ontwikkeld dat het mogelijk maakt om individuele zebra’s te herkennen aan het patroon van strepen op hun vacht.

Het systeem met de naam Stripespotter kan de identiteit van zebra’s achterhalen op basis van foto’s van de dieren.

Het computerprogramma analyseert een rechthoekig deel van de vacht van een zebra en brengt het patroon van strepen terug tot een unieke serie van zwarte en witte puntjes. Dat meldt het Britse tijdschrift New Scientist.

Accuraat

Volgens de computerwetenschappers van de Universiteit van Princeton die het systeem hebben ontworpen, is er op dit moment nog geen accuraat identificatiesysteem voor zebra’s. Stripespotter wordt binnenkort officieel gepresenteerd op de International Conference on Multimedia Retrieval.

Volgens de onderzoekers gaat het nieuwe systeem steeds beter werken, naarmate er meer foto’s van een bepaalde zebra in de database worden ingevoerd. Het patroon in de strepen van het dier wordt dan gemakkelijker herkenbaar voor de computer.

Tijgers

Stripespotter is niet het eerste computergestuurde identificatiesysteem voor dieren. Er bestaan al vergelijkbare programma’s voor pinguïns, schildpadden en neushoorns.

Het nieuwe computerprogramma kan volgens de ontwerpers ook gebruikt worden bij het identificeren van andere dieren met een gestreepte vacht, zoals tijgers en giraffen.