AMSTERDAM – Tsjechische wetenschappers beweren dat ze in de buurt van Praag een 5000 jaar oud skelet hebben gevonden van een man die mogelijk homoseksueel of transseksueel was.

Het gaat om de overblijfselen van een man die leefde rond het jaar 2900 voor Christus. Zijn lichaam is door wetenschappers van de Tsjechische Archeologische Sociëteit aangetroffen in een graf dat kenmerken vertoont van rituelen die in de zogenaamde touwbekercultuur typerend waren voor de begrafenis van een vrouw.

Zo wijst het hoofdeinde van zijn graf naar het oosten, in plaats van naar het westen, zoals gebruikelijk was bij de begrafenis van mannen.

Huishoudelijk

Verder zijn er in de kuil veel huishoudelijke spullen gevonden, zoals kannen en kruiken. De lichamen van mannen werden normaal gesproken begraven met wapens en gereedschap, zoals messen en hamers.

“Uit de historie en etnologie weten we dat mensen uit deze periode hun begrafenisrituelen erg serieus namen”, verklaart hoofdonderzoeker Kamila Vesinova in het Amerikaanse tijdschrift Time.

“Het is erg onwaarschijnlijk dat de positie van de man in het graf een foutje was. Het is veel waarschijnlijker dat het gaat om een man met een afwijkende seksuele oriëntatie, homoseksueel of transseksueel.”

DNA

Andere wetenschappers hebben sceptisch gereageerd op de claim van de Tsjechische onderzoekers, vooral omdat er geen resultaten van een DNA-test zijn vrijgegeven, waarmee kan worden bewezen dat het daadwerkelijk om een mannelijk skelet gaat.

Ook betwijfelen veel wetenschappers of mensen met een afwijkende seksuele voorkeur als zodanig werden geaccepteerd door hun omgeving in het bronzen tijdperk.

Afwijkend

“Als het hier daadwerkelijk gaat om een begrafenis van een individu die transgender was, betekent dat nog niet dat hij een afwijkende seksuele oriëntatie had”, verklaart antropologe Kristina Killgrove op MSNBC News.

“En het betekent al helemaal niet dat hij in zijn cultuur werd beschouwd als homoseksueel of transseksueel.”