AMSTERDAM - SOFIA, de Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy, heeft woensdag 6 april haar eerste vlucht gemaakt met het nieuwe instrument GREAT.

Dat laatste is een spectrometer waarmee zogeheten terahertzstraling uit het heelal kan worden geanalyseerd - straling in het overgangsgebied van het infrarood naar microgolven.

De extreem infrarode straling die met GREAT wordt waargenomen, is vooral interessant voor het onderzoek van stervormingsgebieden in ons Melkwegstelsel. Tijdens de eerste vlucht is onder meer het spectrum van het actieve stervormingsgebied M17 vastgelegd.

SOFIA is een Duits/Amerikaans project, dat nog het beste kan worden omschreven als een 'vliegende sterrenwacht'. Deze bestaat uit een gemodificeerde Boeing 747SP met een 2,5-meter telescoop aan boord.

Infrarood

Daarmee kunnen tot op een hoogte van ongeveer 13 kilometer waarnemingen worden gedaan. Die grote vlieghoogte is met name voor infraroodwaarnemingen van groot belang: lager in de atmosfeer wordt veel hinder ondervonden van de absorberende werking van waterdamp.